𝐏𝐢𝐫𝐦𝐢𝐞𝐣𝐢 𝐧𝐮𝐨 𝐤𝐚𝐫𝐨 𝐔𝐤𝐫𝐚𝐢𝐧𝐨𝐣𝐞 𝐛𝐞̇𝐠𝐚𝐧𝐭𝐲𝐬 𝐯𝐚𝐢𝐤𝐚𝐢 𝐣𝐚𝐮 𝐩𝐚𝐬𝐢𝐞𝐤𝐞̇ 𝐋𝐢𝐞𝐭𝐮𝐯𝐚̨

Šią naktį į Lietuvą atvyko pirmasis autobusas su vaikais iš karo niokojamos Ukrainos. 43 atvykę nelydimi vaikai bei kelios mamos su savo vaikais buvo priimti ir apgyvendinti Trakuose, kur šiuo metu yra saugūs.

Visus atvykusius vaikus Lietuvoje pasitiko vaiko teisių gynėjai, o kelyje nuo pasienio juos atlydėjo policijos pareigūnai. Vaikų atstovu pagal įstatymą paskirta Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba. Jau šiandien bus vertinama vaikų situacija ir teikiama jiems reikiama pagalba – pirmiausia psichologinė.
„Vaiko teisių gynėjai yra pasirengę priimti visus nuo karo bėgančius vaikus, kuriems reikia pagalbos ir jais bus rūpinamasi lygiai taip, kaip rūpinamės ir Lietuvos vaikais. Prisidėti gali ir visuomenė, tad labai kviečiu žmones įsivertinti galimybę tapti laikinais globėjais, registruotis ir suteikti vaikams saugius namus iki kol jie galės grįžti į savo šalį“, – sako Tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.
Šiuo metu laukiama ir daugiau atvykstančių vaikų – yra žinoma apie kelis šimtus vaikų iš Ukrainos globos namų, kurie per Lenkiją atvyksta į Baltijos šalis.
Pasak Tarnybos vadovės, gali būti, kad šiuo metu šalyje jau yra žmonių su vaikais, kurie dar nėra užsiregistravę.
„Labai kviečiu žmones, kurie žino apie jau anksčiau atvykusius žmones ir pamiršusius užsiregistruoti, priminti ir padėti jiems tai padaryti. Vaiko teisių gynėjams labai svarbu žinoti, kad visi nuo karo bėgantys vaikai būtų užregistruoti ir būtų galima suteikti jiems visas būtinas paslaugas – švietimo, socialines ir kitą pagalbą“, – sako I. Skuodienė.
Norint tapti laikinu vaikų globėju reikėtų kreiptis į artimiausią teritorinį Vaiko teisių apsaugos skyrių, kurio specialistai pakonsultuos ir suteiks visą reikiamą informaciją apie galimybes tapti globėju.
👉 Daugiau informacijos – https://globoscentrai.lt/news/1202